Visie

Ieder mens is uniek, heeft een persoonlijk setje kwaliteiten. Wat bij jou hoort, zijn vaak dingen die je als vanzelf doet, moeiteloos, zoals geen ander ze kan. Dingen waar je van ópleeft als je ze doet. Hoe vrij kun je daarmee zijn in relatie tot de wereld om je heen?

En iedereen heeft ook beperkingen. Dan is het nodig om je grenzen aan te kunnen geven. Waar het om gaat is je mogelijkheden optimaal te benutten, en je beperkingen met vriendelijkheid en acceptatie tegemoet te treden.

Ons lichaam bezit de stille kennis van wie wij zijn.

Haptotherapie houdt zich bezig met hoe iemand zijn verlangens en innerlijke beleving uitdrukt in het dagelijks leven. Het lichaam, en jezelf vóelen, is hierbij onmisbaar.

Ons lichaam bevat een schat aan informatie, en allerlei manieren om die informatie aan ons door te geven. Je merkt dat je verstrakt bijvoorbeeld, en je hart gaat knellen in je borst, wanneer je je verlangens eronder houdt. Of je voelt dat je vrijer gaat ademen, wanneer je hebt gedaan of gezegd wat je werkelijk wou. Je bewegingen gaan opeens veel makkelijker, alsof er een zware last van je schouders is gevallen.

Je lichaam kan je zo vertellen wat bij je past en wat niet. Het is een kunst om daarnaar te luisteren en het opnieuw te leren verstaan. Wanneer je leert om naar je gevoel te luisteren, en dit weer vertrouwen, kom je beter in je vel te zitten. Je voelt je verbonden en tegelijkertijd vrij.

Haptotherapie

De haptonomie gaat ervan uit dat mensen een liefdevolle, ondersteunende, waarderende en stimulerende omgeving nodig hebben om zich te ontwikkelen tot open vrije personen. Weggestopte verlangens kunnen weer tot leven komen. Haptotherapie helpt je door zo’n omgeving aan te bieden, waardoor je gaat merken wat je nodig hebt om vrij te zijn in relatie tot de wereld om je heen. Zodra je dat weet, kan je dit opzoeken in je eigen leven. En als dit lukt hoor je iemand vaak verzuchten: hèhè, ik ben mezelf weer!

 

 delf mijn gezicht op, maak mij mooi

wie wordt ontmaskerd, wordt gevonden

zal zichzelf opnieuw verstaan 

en leven, bloot en onomwonden 

aan niets en niemand meer ten prooi 

delf mijn gezicht op 

maak mij mooi 

                         

                   - Huub Oosterhuis

 

webdesign: Ik Ben Bart